Texel telt zeven dorpen
Stuk voor stuk bijzonder
Stuk voor stuk zijn ze de moeite om te bezoeken. Ontdek De Cocksdorp, Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild, De Koog, Oosterend en De Waal.
Het jongste dorp is De Cocksdorp, dat in 1835 ontstond bij een haventje op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandsche Gat. De oorspronkelijke naam Nieuwdorp werd al na een paar maanden vervangen door De Cocksdorp, vernoemd naar N.J. de Cock, initiator van de inpoldering van Eierland. In De Cocksdorp hangt een relaxt vakantiesfeertje.
Het dorp vervult een belangrijke centrumfunctie voor de grote vakantieparken en campings in de omgeving. Er zijn diverse restaurantjes en cafés en er is een supermarkt. 's Zomers is er wekelijks Durpermarkt op donderdag.
Ongeveer de helft van de bijna 14.000 Texelaars woont in Den Burg. Hier zijn de meeste centrale voorzieningen gevestigd, zoals het gemeentehuis, VVV, bioscoop en zwembad. Het gezellige centrum heeft leuke terrassen en een uitgebreid winkelbestand.
Ook vindt u er tientallen monumentale panden en diverse kerken die zeker een bezoek waard zijn. In een van de oudste panden van Den Burg is de Oudheidkamer gevestigd, een interessant museum met de kleinste kruidentuin van Nederland op het binnenplaatsje.
In Den Hoorn staat het meest gefotografeerde object van Texel: het kerkje met de witte toren. Vooral in het voorjaar, als de omringende bollenvelden in volle bloei staan, levert dit prachtige foto's op. Het dorp huisvest een groot aantal kunstenaars en vormt in juni het bruisende middelpunt van de eilandbrede kunstmanifestatie Lange Juni.
Vroeger woonden vooral loodsen en walvisvaarders in Den Hoorn. Onder meer het Walvisvaarderhuisje, toegankelijk voor publiek, herinnert daar nog aan.
Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Vooral de oude haven oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Het is er gezellig en er is altijd reuring. Oudeschild ontstond aan het begin van de 17e eeuw met wat huizen aan het einde van de Skilsloot.
Door dit smalle watertje werden vaten drinkwater naar de VOC-schepen vervoerd, die op de Rede van Texel klaarlagen voor vertrek. In museum Kaap Skil herleeft de roemrijke geschiedenis van het dorp.
Duindorp De Koog is de badplaats van Texel. Het toeristische centrum is een bonte aaneenschakeling van restaurants, cafés en winkels. Als u van uitgaan houdt, kunt u in De Koog prima op stap. Het dorp wordt alleen door een duinenrij van het strand gescheiden.
De naam is afkomstig van 'de Cooghen', kleine drooggevallen gebiedjes die door lage dijkjes bij het land werden getrokken. Ooit was De Koog een echt vissersdorp, maar nu vormt vooral het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.
In Oosterend herleeft de geschiedenis. De middeleeuwse Maartenskerk vormt het statige middelpunt van het nostalgische dorpscentrum. Prachtige monumentale pandjes en pittoreske winkeltjes geven sfeer aan het dorp. Van oudsher is Oosterend de thuisbasis van boeren en vissers.
Tip: de Leitjesroute leidt u langs alle mooie plekjes in en om Oosterend. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar in het dorp.
Het kleinste dorp van Texel is De Waal. Centraal gelegen op het eiland en ooit gebouwd op een keileemafzetting. Er wonen zo'n 400 mensen. Winkels zijn er niet, maar wel twee hotels en een uitstekend restaurant.
Het Cultuur Historisch Museum aan het Hogereind vormt een belangrijke publiekstrekker. In deze antieke stolpboerderij krijgt u een goed beeld van het leven op Texel in lang vervlogen tijden. Jaarlijks zijn er nieuwe exposities.